Q:

The cost of electricity in a certain city is 0.08 for each of the first 300 kWh and $0.13 for each kilowatt-hour over 300 kWh. Find the number of kilowatt-hours used by a family that receives a $55.20 electric bill

Accepted Solution

A:
Answer:The answer to your question is: The family consumed = 540 kWhStep-by-step explanation:Data$ 0.08 for each of the first 300 kWh$0.13 for each kWh over 300 kWHElectric bill = $55.20First, calculate if the family consume more than 300 kWh                           300 x 0.08 = $24  that is lower than $55.2 so they consume more than 300 kWh                         Calculate the difference between what they pay and the cost of 300 kWh                              $55.20 - 24 = $ 31.2Now, rule of three                              1 kWh -----------------   $0.13                              x         -----------------    $31.2            x = (31.2)(1) / 0.13 = 240 kWhThe family consumed = 300 + 240 = 540 kWh